22 mei zitting over ontvankelijkheid Vertrouwen in de GGZ

Op 22 mei 2024 zal bij de rechtbank Midden-Nederland de eerste zitting plaatsvinden in onze bodemprocedure tegen de Nederlandse Zorgautoriteit. De zitting zal uitsluitend gaan over de ontvankelijkheid van de cliënten, behandelaren en organisaties van Vertrouwen in de GGZ. De zitting is toegankelijk voor publiek.

In juli 2023 dagvaardde de actiegroep Vertrouwen in de GGZ de NZa voor de rechter vanwege haar plan om psychiaters en psychologen te verplichten gevoelige vragenlijsten over de problematiek van GGZ-cliënten aan de NZa te leveren.

Voordat de inhoudelijke behandeling van onze bezwaren kan beginnen, zal de rechter oordelen of de partijen verenigd onder Vertrouwen in de GGZ ontvankelijk zijn. Ontvankelijk zijn houdt in dat je als partij voldoet aan de juridische eisen om een zaak te starten bij de rechtbank. Deze vraag zal centraal staan in de zitting op 22 mei.

De NZa heeft aangevoerd dat geen van de partijen van Vertrouwen in de GGZ – cliënten, behandelaren en maatschappelijke organisaties – volgens haar gerechtigd is om tegen de verplichte aanlevering van HONOS-vragenlijsten op te komen en stelt dat onze rechtszaak daarom niet door de rechter in behandeling zou moeten worden genomen.

Onze advocaat Anton Ekker zal ter zitting betogen dat alle partijen die zich bij Vertrouwen in de GGZ hebben aangesloten door de rechtbank ontvankelijk zouden moeten worden verklaard.

Hoewel de zitting dus niet om onze inhoudelijke bezwaren tegen de HONOS-vragenlijsten draait, is het wel een belangrijk moment in onze bodemprocedure.

Mocht u geïnteresseerd zijn en in de gelegenheid zijn om de zitting bij te wonen, dan vindt u hieronder de relevante informatie over de zitting op 22 mei.

Locatie: Rechtbank Midden-Nederland Vrouwe Justitiaplein 1, 3511 EX Utrecht

Aanvang: 9.00u. De zitting duurt tot ongeveer 12.30u.