De regering moet de Nederlandse Zorgautoriteit opdragen te stoppen met het opeisen van vragenlijsten over de problematiek van GGZ-cliënten. In plaats daarvan moet de zorgautoriteit gebruik maken van statistische data bij het voorspellen van zorgkosten in de GGZ. Dat heeft een ruime meerderheid van de Tweede Kamer vandaag besloten door een motie van NSC, SP en PvdA/GL te steunen.
Gepubliceerd op 4 juni 2024
De fracties van PVV, PvdA/GL, NSC, BBB, SP, PvdD, DENK, FvD en Volt steunden de motie. VVD, D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 stemden tegen.
De motie stelt onder meer dat "dat de NZa op grote schaal HoNOS+-vragenlijsten met zeer privacygevoelige gezondheidsgegevens van ggz-patiënten verzamelt met als doel om tot zorgvraagtypering te komen in verband met bekostiging" en "dat deze grootschalige dataverzameling tot veel maatschappelijke onrust leidt onder zowel GGZ-patiënten als zorgaanbieders."
Niet alleen blijkt uit een peiling dat driekwart van alle ondervraagde GGZ-cliënten nooit is ingelicht over deze vragenlijsten; uit studies uit het buitenland en uit de eigen analyses van de NZa is gebleken dat deze data onbruikbaar zijn voor het doel dat de NZa ermee nastreeft, namelijk het voorspellen van hoe groot de zorgvraag van een GGZ-cliënt zal zijn.
Geen voorspellingen met persoonsgegevens
De data die tot nu toe zijn verzameld met het opvragen van de vragenlijsten zou moeten worden vernietigd, zo stellen de partijen die de motie ondertekenden. Ook zou de NZa in de toekomst niet opnieuw mogen overgaan tot het opvragen van deze vragenlijsten.
In plaats van cliëntgegevens op persoonsniveau op te eisen, zou de NZa op basis van statistische gegevens moeten voorspellen hoeveel zorg er op bepaalde plekken nodig is; deze zogeheten populatiemodellen gebruiken geen gevoelige gegevens uit de behandelkamer en maken een betere voorspelling van zorgactiviteit, aldus de motie.
Vertrouwen in de GGZ is zeer verheugd over de brede steun die deze motie heeft gekregen en hoopt dat het nieuwe kabinet voortvarend aan de slag gaat met dit duidelijke signaal van de volksvertegenwoordiging.
De motie valt hier te raadplegen.
Foto: -JvL-, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons