Column Radio 1: "Hopelijk gaat de NZa inzien dat ze met dit soort lukrake datacollecties destructief bezig is"

Columnist Ellen Deckwitz wijdde in radioprogramma De Nieuws BV haar bijdrage aan ons verzet tegen de Nederlandse Zorgautoriteit. “Laten we hopen dat dat lukt. En laten we hopen dat de NZa eindelijk inziet dat ze met dit soort lukrake datacollecties niet zozeer effectief, maar destructief bezig is.”

Enkele citaten uit haar column, die via de link hieronder valt terug te kijken:

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/d812c05b-fbe1-4678-b9b3-4bea86e2df69/2023-02-13-druktemaker-ellen-deckwitz-nza

"De behandelaren moeten van de autoriteit scorelijsten invullen met daarop vragen als hoe agressief iemand is, of er sprake is van handicaps, automutilatie of gedachten over zelfdoding. En de NZa hoopt dat men hiermee sneller kan bepalen wat voor zorg er nodig is, om – het blijft tenslotte toch de overheid – te kunnen inschatten wat de kosten zullen bedragen. En dit klinkt op het eerste gehoor als een poging om een sector te verbeteren die door personeelstekort en wachtlijsten al jaren gigantisch onder druk staat. Alleen is het nog maar zeer de vraag of deze aanpak zin heeft. Hoogleraar Psychiatrie Jim van Os stelt dat de data waar de NZa om vraagt helemaal niet kunnen voorspellen wat voor zorg iemand nodig heeft. Agressie of zelfbeschadiging kunnen het gevolg zin van talloze aandoeningen. Met deze datalijsten kijk je alleen naar gevolgen, niet naar oorzaken."

"En toch wil de NZa doorzetten en komen, als het aan haar ligt, straks de gegevens van 800.000 mensen in een databank terecht. En de behandelaren die deze lijsten moeten invullen - en ik zeg moeten, want als je niet meewerkt kan de NZa je een boete opleggen - moeten hier dus bovendien ook hun beroepsgeheim schenden."

"Ja, op de formulieren staan weliswaar geen naam, geboortedatum of postcode, maar dankzij de andere informatiestromen waarover de NZa wel beschikt, kan wel degelijk worden achterhaald wat de identiteit erachter is. Het is dus, met andere woorden, niet helemaal anoniem. En wat als er een nieuw kabinet aantreedt, en zij besluit om iets anders met deze data te gaan doen, iets meer over de personen erachter willen weten? En wat als er door een lek of een hack alles op straat ligt? Zo worden mensen wiens toestand toch al broos is, in een nog veel kwetsbaarder positie gebracht."

"Maar gelukkig vindt vandaag een campagne om geld in te zamelen voor de broodnodige juridische bijstand tegen dit hachelijke plan. Laten we hopen dat dat lukt. En laten we hopen at de NZa eindelijk inziet dat dit soort lukrake datacollecties niet zozeer effectief, maar destructief bezig is."

Ook Cobie Groenendijk, die als behandelaar is aangesloten bij de eisers in de rechtszaak, werd door De Nieuws BV geïnterviewd. U kunt het interview met haar via deze link terugluisteren, het begint na 1 uur en 1 minuut.

aan het laden